Fotografisajt på nytt sätt

Fotografhemsidor blir ofta ganska likadana. Flashiga bildspel och stilren design. Grått och svart. Och kanske en länk till fotografens blogg. Ja, ni har sett dem.

När min Apelöga-medarbetare Linus fick uppdraget att från grunden göra om apeloga.se valde han att gå så långt bort ifrån det tänket man kan komma. Han tog bort obligatoriska delar såsom “Portfolio” och “Kontakt”. Och även bort med “Blogg”. Istället byggde han in dessa element i en dynamisk sajt.

Han berättade för oss om sina idéer för ett par månader sedan, och att inspirationen var från tidningssajter. Uppenbarligen lyckades han övertala oss att säga ja till planerna, men det är först nu när jag ser sajten live som jag inser hur genialiskt den är.

Vid första anblicken ser den kanske inte så märkvärdig ut. Men när man skrapar på ytan inser man hur smart den är. Hur väl den anpassar sig till olika plattformar, och hur samarbetsvillig den är mot oss när vi vill förmedla våra tankar om fotografi.

Till exempel:
Vi i Apelöga har alltid varit relativt flitiga med att blogga om om fotografi, men problemet med en blogg är att de flesta inlägg bara läses när de är nya. När ett inlägg är en månad gammalt blir det glömt och gömt i arkivet, även om texten är tidlöst. Men på vår nya sajt kommer vi kunna lätt kunna visa upp relevanta texter, oavsett när de är skrivna. Och vi kan lätt byta utvald artikel, och på så sätt skapa en levande sida.

Apelögas ambition har alltid varit att vara en helhetsleverantör när det handlar om bildkommunikation. Det räcker inte att ta snygga bilder, vi ska kunna förklara varför vissa bilder fungerar bättre än andra. Av samma anledning gäller det att på webben inte bara visa en samling snygga bilder, och utan också gå in bakom bilderna, att berätta om förutsättningarna för bildskapande. Nya apeloga.se gör det enkelt för oss att visa våra kunder hur vi och våra fotografiska tankar utvecklas.

dit och titta. Och kom tillbaka igen. Sajten kommer ständigt byta skepnad. Och tveka inte att berätta vad du tycker!