Malmöpanorama

Projektet Malmöpanorama är ett utforskande av min hemstad. På grund av den fotografiska teknik som används – varje bild är ett montage av upp till 100 enskilda bilder – blir perspektiven annorlunda och även den som är hemma i staden behöver titta noga innan hen känner igen sig. Kanske upptäcker hen detaljer som tidigare aldrig lagt märke till. Malmöpanorama är ett verktyg för att bota malmöiters hemmablindhet.

På ett annat plan är Malmöpanorama ett utforskande av fotografiets förhållande till verkligheten. Kollagetekniken gör att bilderna är avvikande – de är förvrängda och maskerade i effekter, och frånvaron av människor känns onaturlig. En fotografisk bild ska visa ett fruset ögonblick, men dessa bilder visar många ögonblick i samma bild. På så vis bryter dessa bilder mot de klassiska reglerna för dokumentärfotografi. Men, betyder det att bilderna är falska? Kanske inte. Bilderna visar bara sådant som faktiskt fanns där framför kameran.

Alla vet att det är en lögn att bilder inte ljuger. Men var går gränsen? När övergår fotografi från att vara fakta till att bli fiktion?

Här finns ett litet urval ur serien. Resten av bilderna finns på www.malmopanorama.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *