Hur man lyckas. (Ledtråd: man måste misslyckas.)

På en av väggarna på Facebooks högkvarter i Kalifornien står med stora röda bokstäver: FAIL FAST. Det kan verka som en märklig uppmaning till medarbetarna. Varför vill Facebook att man ska misslyckas?

Bakom denna slogan finns några olika insikter. Den ena är att misslyckande är en oundviklig komponent i all utveckling. Den som inte misslyckas lär sig inget. Om man inte misslyckats har man förmodligen inte ens försökt.

Som basketstjärnan Michael Jordan formulerat det:

I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.

Ett annat berömt citat på samma tema är Edisons svar på frågan hur det kom sig att han hade misslyckats 10 000 gånger med att skapa en glödlampa, innan han till slut lyckades. 

I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work.

Misslyckande är en förutsättning för att kunna lyckas.

Den andra delen av Fail Fast handlar om att det ska gå snabbt. Tankegången är ungefär: Ja, misslyckande är oundvikligt, och därför måste det gå snabbt så att det inte blir för kostsamt.

Här på Apelöga har vi implementerat Fail Fast-filosofin. I praktiken betyder det alla medarbetare har fria händer att sätta igång med valfritt projekt. Närsomhelst, hursomhelst (nästan). Inga begränsningar. Och det är inte tillåtet att låta sin självkritik ta övertaget – självkritik har dödat många bra idéer.

Poängen är att det ska vara en låg tröskel för att våga testa något nytt.

Men det ska gå snabbt. Så fort som möjligt efter att ett projekt påbörjats ska det göras en avstämning. Funkade idén i praktiken? Om inte, kan något korrigeras så att det fungerar bättre? Eller om idén inte alls har bärkraft så lägger vi ner den direkt, innan vi hunnit spendera för mycket tid och pengar på projektet.

Självutvecklings-gurun Ramit Sethi berättade i en podcast-intervju jag lyssnade på att han har en anteckningsbok där han skriver upp sina misslyckanden. Målet är att få ihop fem misslyckanden och lärdomar varje vecka för att han ska vara nöjd; Att inte misslyckas tillräckligt ofta är det största misslyckandet. 

 

 

One thought on “Hur man lyckas. (Ledtråd: man måste misslyckas.)”

Comments are closed.