Eurovision for dummies: 26 anledning att se finalen ikväll

När man är inne i schlagerbubblan kan det vara svårt att förstå varför inte alla följer detta spektakel minutiöst. Men så är det. Alla bryr sig inte, och förstår inte varför man ska titta. Åt alla er har jag sammanställt denna lista med anledningar att se finalen ikväll:

1. För att det är lite kul att Frankrike, som är en av de fem stora (som betalar mest till tävlingen och därför inte behöver kvala via semifinal) förhåller sig helt kyliga till tävlingen, både i sin bevakning av tävlingen och i sitt bidrag. Så också detta år. Kyligt och nonchalant, men rätt snyggt. Och liksom tidigare år sjungs låten förstås på franska, inte på engelska.

2. För att Eurovision skapar mängder av statistik att dyka ner i. Till exempel att startnummer 2 aldrig har vunnit tävlingen. Litauen har alltså en rejäl uppförsbacke i år, och dessutom är låten kass och sångarens ögonbrynsrörelser är märkliga.

3. För att man så sällan ser moldavisk kultur i TV. På sin höjd vet man att “Moldavien är ett av Europas fattigaste länder”, ett epitet landet alltid beskrivs med. Men vem visste att de satt inne med denna skönsjungande Rihanna-lookalike, cool som få och i en väldigt lång klänning. Och visst är rumänskan som används ett tjusigt sångspråk?

4. För att upptäcka hur olika länder förhåller sig till nationalitet i Eurovision. Sedan det blev tillåtet att sjunga på valfritt språk har Finland aldrig sjungit på finska (däremot en gång på svenska). Årets låt känns amerikansk, och avslutas med en rejäl flirt åt gaypubliken.

5. För att spansk pop kan vara rätt tjusig.

6. För att belgisk pop kan vara rätt tjusig. (Frisyrer och koreografi lämnar en del övrigt att önska, dock.)

7. För att finsk-ugriska språk är intressanta. Finland sjunger som sagt på engelska, men både Estland och senare Ungern sjunger på sina egna språk. Estniska Birgit är gravid och sjunger som en drottning.

8. För att även diktaturer får vara med och visa upp sig, och det kan bli rätt komiskt på många vis. Vitryssland har försökt charma Eurovision-journalister med enorma goodie bags. Har de lyckats? Tveksamt. Och lyckas de charma publiken med den belarusiska cha-cha-chan? Njae.

9. För att Maltas bidrag är en rom-com komprimerad till tre minuter. En av mina favoriter, men tror inte att den räcker särskilt långt i röstningen.

10. För att Ryssland sjunger en svulstig ballad som är tänkt att vara känslosam men som trillar över kanten och landar i prettopölen. Det är dock inte ryssarnas fel utan Sveriges: Det är en svensk låt, och en svensk kör bakom ryska sångerskan.

11. För att Tyskland… nej, jag kommer inte på någon anledning att titta på detta. Kisspaus.

12. För att ibland får man höra den annars så entusiastiska schlagerpubliken bua. Det gjorde de när Armenien röstades vidare från semifinalen (och därmed slog ut schlagerfansens favorit San Marino). Kanske blir det ett nytt buande efter det här slamriga, tråkiga numret.

13. För att Nederländerna, som inte vunnit på nästan 40 år, nu har chansen på allvar. Det är med en låt som inte vill vara en schlager. Som inte skrevs för att vara med i Eurovision, men som via omvägar ändå hamnade där. Den är som den där snygga tjejen i plugget som låtsades om att hon inte var attraktiv, som var hard to get, och just därför ville alla vara med henne. Anouks anti-schlager kan mycket väl ta hem hela tävlingen. Den har klass. 

 14. För att ibland måste man hålla i sig för att inte trilla av stolen. När rumänska operasångaren går igång är det bäst att ha skämskudden till hands. Ett minst sagt spektakulärt nummer, som är så dåligt att man måste älska det. Bli inte förvånade om den hamnar högt upp i resultattabellen.

15. För att Bonnie Tyler, 30 år efter Total Eclipse of the Heart, dyker upp på scen för Storbritannien. Och hon sjunger en rätt fin melodi dessutom.

16. För att Sverige sjunger på hemmaplan. Arenan kommer att koka. Oavsett om man gillar låten eller ej, och oavsett vad man tycker om Eurovision, så kommer man fascineras av mottagandet Robin kommer att få av publiken.

17. För att det finns sjungande hipsters i Ungern. En rätt söt låt med animerad bakgrund, som säkert handlar om något sött. Kedvesem lär betyda “älskling”. Kan ju ett partytrick att dra fram vid tillfälle.

18. För att Danmark, som återigen kommer att vinna när Sverige arrangerar Eurovision (senast var det år 2000 i Stockholm), rimmar “between us” med “raindrops”. Om du missar det första gången så gör det inget. De kör det rimmet mååååånga gånger. Well well.

19. För att Island aldrig har vunnit tävlingen – två andraplatser som bäst – och när de är som bäst låter de som de gör i år. De vinner förmodligen inte om man ska tro vadslagningsfirmorna, men i min bok är de bäst.

20. För att azerisk koreografi är cool (och rätt gay). Kolla in gubben i lådan som lyckats upphäva gravitationen.

21. För att röstningen i Eurovision ofta är politisk. Grekland och Cypern byter alltid 12:or med varandra, medan Armenien och Azerbajdzjan aldrig utbyter poäng. Av samma anledning som Israel aldrig ger Tyskland poäng. Och så vidare. Att se Eurovision kan uppmuntra till att uppdatera sin omvärdsbevakning.

22. För att Ukraina inleder sitt nummer med att visa upp en av världens längsta män. Lite freak show över det hela, och det är tveksamt om det hör hemma i Eurovision, men ni bad om anledningar att titta och detta är en av dem.

23. För att italienarens gröna kostym är classy. Liksom hans mustasch.

24. För att ibland är obegripliga låtar favoriter, och det kan vara intressant att begrunda. Alla i världen tycker inte som man själv. Norges bidrag går mig helt förbi, men tippas vara topp3.

25. För att i Eurovision får man alltid se duetter. De förekommer knappt i den vanliga värden men här är de vanliga och ofta lyckosamma. Som till exempel när Azerbajdzjan vann för några år sedan. Här är det Georgien som framför en inköpt låt, som inte alls låter kaukasisk som man kanske hade önskat.

26. För att de irländska dansarna, hur hetero man än är, är rätt coola med sina tribe-tatueringar. Räkna med stort jubel från schlagerfansen.

Ja det räcker så. Se och lär ikväll!