Bosnienboken

Ni som känner mig vet om min Balkanbesatthet. För er andra, en sammanfattning:

1987, när jag är 6 år, ser jag Jugoslaviens bidrag i Eurovision Song Contest, och blir förförd av det poppiga numret och den färgglada flaggan. Jugoslavien verkar coolt, tyckte jag. Några år senare bryter kriget ut och nyhetssändningarna fylls med rapporter om stridigheter och etnisk rensning. En bosnisk kille börjar i min högstadieklass. Några år senare tar kriget slut och jag tänker aldrig på mer på Jugoslavien.

Men 2005 hamnar jag i Sarajevo och Srebrenica på reportageresa, och blir lika förförd som jag blivit 1987. Människorna. Bergen. Historien. Komplexiteten. De följande åren reser jag tillbaka till Balkan gång på gång, ibland ett par gånger per år.

2011 kulminerar besattheten när Emma Jönsson och jag bestämmer oss för att skriva en bok om Bosnien, www.bosnienboken.se. Vi är från början osäkra på vad den ska handla om och hur vi ska lägga upp arbetet, men till slut får vi tag på Marina Ferhatovic, frilansjournalist i Göteborg, som inte kan tacka nej till vår förfrågan om att skriva boken.

Och så reste vi iväg och landade i Sarajevo. Vi åkte ett par varv runt landet och träffade intressanta människor. Vi pratade om hur ett land går vidare efter en konflikt, eller som i fallet med Bosnien: Vad som händer med ett land som är fast i gamla mönster. Som  går i gamla fotspår.

Vi kom hem med ett material mycket större än våra ursprungliga ambitioner. Tidsramarna sprack en efter en när vi, främst Marina, kämpade med att tygla massan av ord och intryck.

Till slut, strax innan jul 2013, blev boken klar.

Det är en fin sak. “I Bosnien finns inga raka vägar”, heter den. Lite större än en pocket. Fint obestruket papper. Danskt band-omslag. Fint, omättat färgtryck. Tjusigt layoutad av vår AD Per Wik, som liksom vår textgranskare Stina Lodén och kartritaren (egentligen arkitekten) Fabian Ståhl, jobbat med bara vår eviga tacksamhet som lön.

Intresset för boken, främst från den bosniska diasporan i Sverige – det lär finnas omkring 150 000 svenskar med bosniska rötter – har varit enorm. Halva första upplagan är redan slutsåld. (Boken säljs via internetbokhandlarna och vår sajt www.bosnienboken.se)

Vi hade väntat oss lite mer mothugg. Bosnien är ett komplext land med en svår historia, och där det alltid finns minst tre versioner av sanningen. Att försöka skriva en rättvis, objektiv och balansera bok om ett sådant land är en utmaning. Det kommer alltid finnas de som inte är nöjda med beskrivningen. Men i det här fallet har responsen varit oerhört bra. Amela, svensk-bosnier i Göteborg och som intervjuas i vår bok gav ett ex till sin bror, och berättade sedan för oss:

“Han bara försvann och var borta några timmar. Och så kom han tillbaka och sa att han hade läst ut boken. Han som aldrig läst en bok tidigare!”.

För den som är intresserad finns möjligheten att projektets fortlevnad på Facebook – där finns alla nyheter, bilder, samt info om kommande event om boken. Boken finns även att köpa via Adlibris och Bokus.