Att få saker gjorda

Just nu:
Mycket inspirerad av “Getting things done” – en bok av David Allen, som handlar om just vad den heter: Om hur man får saker gjorda. Allens metodik går dels ut på att man ska samla allt man tänker på – alltifrån “jag vill skapa världsfred” till “jag borde köpa lasagneplattor”. Filosofin bakom är att allt som finns i medvetandet tar upp mental kapacitet, och först när det är nerskrivet kan hjärnan få energi till nya tankar. Saker som inte är nerskrivna tenderar att dyka upp i medvetandet gång på gång, oftast när man inte kan göra något åt dem.

Typ, när man försöker sova tänker man “jag borde köpa lasagneplattor”, och i livsmedelsaffären tänker man “jag vill skapa världsfred”. Rätt tankar, men vid fel tillfälle, skapar stress.

Allt ska skrivas ner och hamna i ett system som man litar på, som man vet att man kommer att gå tillbaka till med jämna mellanrum. Man kan anteckna analogt på papper eller digitalt med någon app. Poängen är att man minst en gång i veckan ska gå igenom alla dessa “open loops” – saker som inte är gjorda, tankar som inte är processade – och hantera dem enligt olika kriterier. Vissa saker väljer man att prioritera, andra saker hamnar i en “Kanske någon dag”-mapp.

Under ett par års tid har jag försökt få tummen ur att läsa boken, men har inte lyckats (lite ironiskt, med tanke på bokens ämne). Men jag har snappat upp några podcasts på ämnet, och nu även laddat ner en förkortad version av boken som ljudbok via iTunes. (Eftersom amerikanska författare får betalt per ord så är de förkortade versionerna helt klart att föredra.)

Och jag har hittat appen Wunderlist, som verkar ha precis vad som krävs för att jag ska kunna komma igång med mitt eget GettingThingsDone-system. Vi får se hur det går.

 

3 thoughts on “Att få saker gjorda”

 1. Hans idéer är bra tycker jag. De var en stor del av min allmänna uppryckning de senaste åren.

  1. Hallå,

   Kort inlägg:
   Tips. Joint Todo. http://jt.tl

   Längre variant:
   Vill du använda en enkel todo-lista, som har sin styrka i att det går att samarbeta på listan i realtid så kan du använda Joint Todo – http://jt.tl

   Den är framförallt gjord för att hantera shoppinglistor som man vill kunna bocka av tillsammans medan man handlar.

   Just nu finns det ingen FAQ/Userguide på sidan, så jag skriver som kortast här:

   * Skapa en lista genom att skriva in listnamn, gå direkt till listan genom att skriva listans namn i adressen. T.ex. jt.tl/adam

   * Dela listan genom att dela adressen. Testa öppna den från flera datorer/mobiler/iPads samtidigt. Dra runt / lägg till / bocka av saker och se hur alla som tittar på listan uppdateras automagiskt.

   * Vill du lösenordsskydda en lista, eller skydda listan från att bli lösenordsskyddad av någon annan, så kan du köpa/reservera den. Just nu, när jag testar ut systemet, så kostar det bara 0.05 dollar. Senare höjer jag nog detta lite.

   * Det går bra att trycka på “lägg till på hemskärm” från webbläsaren i ipad/iPhone för att få lite app-känsla. (helskärms-läge och start-ikon på hemskärmen)

   /JT

   1. Tack för tips!
    Jag kör förnärvarande med Wunderlist. Din app blir något liknande?

Comments are closed.